FOTY awards banner

Freelancer Vrougje Fikke

“Het ontwikkelen van een eigen stijl is belangrijk”

Finalist Vrougje Fikke uitgelicht

Vrougje Fikke is tekstschrijver en redacteur en helpt daarbij bedrijven, verenigingen, stichtingen en studenten bij het optimaliseren van hun teksten. Wij interviewden Vrougje over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Mijn ondernemerschap is eigenlijk bij toeval ontstaan. Jarenlang werkte ik als (directie)secretaresse bij heel veel verschillende bedrijven. In het begin was er in de banen een zekere uitdaging, maar al snel werden mijn werkzaamheden routinematige handelingen. Ik miste de uitdaging. Na mijn lerarenopleiding heb ik een opleiding voor directiesecretaresse gevolgd, omdat ik me eigenlijk zelf niet voor de klas zag staan. Bovendien was een baan als secretaresse beter te combineren met mijn grote passie: dansen. Tijdens mijn werk werd ik steeds vaker gevraagd om eens kritisch naar een beleidsstuk te kijken, stukken te schrijven. Daar is mijn passie voor het Nederlands ontstaan. Door onvrede over mijn werk in loondienst en een stemmetje in me heeft mijn man mij aangespoord om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In september 2011 is mijn bedrijf Fiksem geboren!”

 Wat doe je precies en voor wie?
“Ik ben tekstschrijver en redacteur. Bedrijven, verenigingen en stichtingen, maar ook studenten help ik bij het optimaliseren van hun teksten. Ik zie veel teksten langskomen, maar ik mis vaak het menselijke aspect in de teksten. Voor mij is de emotie, de passie heel belangrijk in een tekst. Ik ben van mening dat een tekst met gevoel meer zegt, dan een koude, afstandelijke, zakelijke tekst. Dit probeer ik in mijn teksten naar boven te laten komen. Voor veel studenten is het moeilijk om hun gedachten begrijpelijk en gestructureerd op papier te zetten. Na mijn tekstcontrole hebben deze studenten, maar ook bedrijven een goed leesbare tekst. Op dit moment houd ik me vooral bezig met het interviewen van ex-professionele voetballers en breng ik een stukje van hun onbekende leven in de publiciteit.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Tot mijn stomme verbazing kwam ik er achter dat ik genomineerd was voor de FOTY Awards. Ik was blij verrast en misschien nog wel meer … vereerd. Dit is zo’n erkenning voor de energie en tijd die ik in mijn bedrijf heb gestoken, dat ik dit niet onder stoelen en banken wil schuiven. Van je werkveld hoor je wel hoe men je respecteert als ondernemer en als tekstschrijver, maar om zo in het zonnetje gezet te worden, doet net iets meer. En dan niet te vergeten, de referenties. Ik moet er soms echt van blozen.”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Het is mooi om te horen dat mijn opdrachtgevers mij omschrijven als een vakvrouw met oog voor het detail en hart voor mijn werk. Mijn gedrevenheid en luisterend oor zorgen ervoor dat ik ook het optimale uit mijn werk kan halen voor de klant. Het eindresultaat moet goed zijn, soms zelfs net dat beetje meer dan goed. Mijn klanten moeten het ‘wauw’-gevoel hebben.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Mijn klanten heb ik voornamelijk te danken aan mijn werkzaamheden voor de Businessclub SV Babberich/Liemers. Dit is eigenlijk de basis geweest voor mijn werkzaamheden als schrijver. Ik mocht daar optreden als de contactpersoon voor de sponsors en ik heb op deze manier vele mooie contacten opgedaan en een mooi en goed netwerk opgebouwd. In die periode heb ik geleerd dat het verbinden, het gunnen heel belangrijk is voor het krijgen van opdrachten. Het was een tijd van zaaien en nu mag ik oogsten. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om een warme band te onderhouden met mijn LinkedIn-connecties. Even een felicitatie voor een verjaardag of een werkjubileum of soms gewoon het delen van een post. Dit levert heel veel goodwill op.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Mijn uurtarief is natuurlijk in een bedrag uit te drukken en is afhankelijk van de opdracht en de moeilijkheid. Tarieven in mijn branche staan onder druk. Je moet je onderscheiden en laten zien wat jouw toegevoegde waarde is. Het is immers een veel gehoorde reactie: “Iedereen kan wel een tekst schrijven. Ik heb geen tekstschrijver nodig.” Daar ben ik het niet mee eens. Veel mensen kunnen woorden op papier zetten, maar het gaat er juist om dat je met jouw teksten jouw doelgroep raakt en dat je begrepen wordt. Daar ligt de kracht van een goede tekst. Vaak lijkt het erop dat een goed geschreven tekst in eerste instantie alleen maar geld kost, maar op den duur levert dit zeker zijn geld op. Als mijn klanten kunnen zeggen: “Jouw teksten spreken en weten de gevoelige snaar te raken”, dan heb ik mijn missie volbracht. Dan ben ik waardevol.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Dagelijks doe ik de testen op Beter Spellen om mijn Nederlands op een zeker niveau te houden. Daarnaast lees ik zoveel mogelijk vakliteratuur. Scholing is heel belangrijk. Door regelmatig stukken te schrijven en open te staan voor suggesties van andere tekstschrijvers en daar ook daadwerkelijk iets mee te doen kan ik mijn schrijfstijl ontwikkelen en perfectioneren. Het ontwikkelen van een eigen stijl is belangrijk en dit kun je alleen maar leren door veel te oefenen en te lezen over dit vakgebied.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Naast het schrijven van stukken voor de website EXPROFS.nl en het redactiewerk voor Het Gelderse Voetbal hoop ik een gevestigde naam te hebben als tekstschrijver in de sportwereld, maar ook voor grote bedrijven. Met mijn eigen schrijfstijl wil ik laten zien, dat geschreven tekst nog steeds van toegevoegde waarde is, ook al neemt de digitale wereld een grote vlucht. Goede teksten met emotie en hart zullen het op den duur ook winnen op het internet.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Blijven geloven in mijn eigen kracht en mijn eigen kunnen. Daarnaast is het blijven ontwikkelen heel belangrijk en meegaan met de veranderingen. Stilstaan is dodelijk. Daarnaast hoop ik nog heel veel lezers blij te maken met mijn artikelen, advertorials en verbeterde scripties.”

Hoe hou je je werk leuk?
“Door de contacten en te schrijven over de verschillende mensen. De waardering van de geïnterviewden en de dankbaarheid van de opdrachtgevers. Als mensen blij zijn met het eindproduct, dan heb ik daar een goed gevoel over.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Volg je intuïtie, geloof in jezelf. Laat je niet ompraten door andere mensen en doe waar jezelf goed in bent. Volg je passie en werk vanuit je passie. Er zullen momenten zijn dat je te maken krijgt met teleurstellingen, maar geloof mij: “In de verte gloort er licht aan de horizon en komen er betere tijden.”