FOTY awards banner

Freelancer Xanne Jelgerhuis Swildens uitgelicht

“Vertrouw altijd op je gevoel”

Xanne Jelgerhuis Swildens is expert op het gebied van social media en het creëren van content. Daarmee helpt ze andere bedrijven en ze runt ook een blog en webshop voor moeders en zwangere vrouwen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Toen mijn fulltime functie bij een groot internationaal A-merk niet meer met een gezin te combineren was, besloot ik voor mijzelf te beginnen. Enorm spannend vond ik het, want zou ik wel opdrachtgevers krijgen? En was dat A-merk niet het allerbelangrijkste voor mijn CV? Nee dus. Want direct de eerste maand begonnen er mooie klussen binnen te stromen. Veel midden- en klein bedrijven kampten met het probleem dat ze op social media aanwezig wilden zijn, maar niet wisten hoe ze dit moesten aanpakken. Ik wist direct, dit is een goede beslissing. Ik kan bedrijven helpen met mijn specialisme. Ondernemen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader én drie oudere broers zijn allemaal ondernemers. Ik leer veel van hen, de voor- en nadelen van het ondernemerschap.

Daarnaast begon de 9-5 mentaliteit mij enorm tegen te staan. Nu werk ik eigenlijk veel efficiënter, ik maak soms lange avonden, maar de vrijheid die je krijgt is erg fijn. Ik kan overdag meer tijd met mijn kindjes doorbrengen, heb minder stress rond de klok van 6 en dat maakt mij een relaxte moeder en een passievolle freelancer.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben freelancer met een expertise in social media, bloggen en contentcreatie. Vaak voer ik dit uit voor midden- en klein bedrijven die graag aanwezig willen zijn op social media, maar niet weten hoe of op welke manier ze dit moeten realiseren. Vaak gaat het om het opzetten van een social media-plan/strategie plus de uitvoer ervan. Maar soms kan het maken van een maandelijkse contentkalender er ook bij horen. Of het opzetten van een influencer campagne. Heel divers, maar dat maakt mijn werk zo leuk. Het schrijven van blogs pak ik ook nog vaak op. Daarnaast heb ik een eigen blog & webshop gericht op moeders en zwangere vrouwen. Dit is mijn ‘derde’ kind en daar stop ik veel tijd en energie in.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Voor de FOTY Awards werd ik genomineerd en daarmee voelde ik mij natuurlijk vereerd. Ik heb hiervoor direct een boel referenties verzameld die ik ook in de toekomst kan gebruiken. Elk vrij uurtje die ik heb stop ik in mijn werk, maar beter gezegd is het een hobby. Ik wil daarnaast een voorbeeld zijn voor andere moeders die nog twijfelen over hun werk en hoe ze een gezin met werk moeten combineren. Want vaak is een parttime baan lastig te vinden en vragen bedrijven negen van de tien keer een fulltime iemand. Hoe kun je dan ook nog thuis alles regelen? Ik denk dat ik een mooi voorbeeld voor hen kan zijn.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn creativiteit. Ik denk mee met de opdrachtgever en probeer altijd unieke content te maken, toegespitst op de wensen van het bedrijf. Daarnaast heb ik een specialisme, maar omdat ik creatief ben, pak ik vaak ook andere contentgerelateerde dingen op. Tevens heb ik een groot enthousiasme voor wat ik maak. En ik ben zeer flexibel qua werkuren. ‘Komt morgen wel’, komt niet vaak in mijn woordenboekje voor. Dit wordt gewaardeerd door opdrachtgevers en dat geeft vertrouwen waarop ze kunnen bouwen. Mijn portfolio is dan ook gevuld met trouwe klanten, die voor een lange termijn een samenwerking kiezen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten komen meestal uit mijn netwerk of via andere opdrachtgevers (door heel NL). Het is vaak ook een gunfactor. Als je alleen maar neemt, dan krijg je vaak niets terug. Doe eens wat voor een ander zonder daar direct wat voor te vragen. Je krijgt het misschien niet altijd direct terug, maar uiteindelijk zal er iets moois op je pad komen, bijvoorbeeld in de vorm van een mooie opdracht.

Hoeveel ben je waard per uur?

Dat hangt af van wat de klant wil. Een heel plan, alleen een contentkalender, stuk community management, of een wekelijkse blog. Samen maken we een prijs, of we kijken naar een abonnementsvorm.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik ben zelf actief op social media voor mijn eigen onderneming, waardoor ik precies op de hoogte ben van de laatste trends op het gebied van social media. Ook lees ik het een en ander online op het gebied van social media en online marketing. Momenteel werk ik ook voor een social media-bureau met een groot klantenportfolio, waar ik natuurlijk helemaal dagelijks up to date blijf van het laatste nieuws. Maar vooral sparren met andere ondernemers/freelancers helpt mij te groeien in wat ik doe. Wat zijn de struggles van hen, of waar lopen zij tegenaan en waar hebben zij van geleerd?

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar hoop ik veel mooie nieuwe opdrachtgevers aan mijn portfolio te mogen hebben toegevoegd. En ook de bestaande opdrachtgevers verder te helpen groeien. Ook zal mijn webshop niet meer vanuit huis worden gerund, maar vanuit een groter kantoor met een team van collega’s, en nog meer prachtige merken en een grotere klantenkring vol met trouwe klanten.

Hoe zie jij je toekomst?

Mijn gezin staat altijd op nr 1. En mijn grootste passie zal blijven: ondernemen. Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen. Of dit nu met social media, mijn webshop, of met bloggen is. Het kan ook zo weer iets heel anders zijn. Ik vind zelfstandig zijn gewoon heel erg fijn. En het moet iets creatiefs zijn. Social media zal ik überhaupt nooit ‘uit’ kunnen zetten vrees ik.

Hoe hou je je werk leuk?

Mijn gezin en familie geven mij de meeste energie. Daarnaast zoek ik vaak opdrachten die bij mij passen, want dan kun je er vaak ook alles uithalen. Ik heb liever een opdracht minder, maar wel één die bij mij past. En naast mijn freelance werk krijg ik heel veel voldoening van klanten die in mijn webshop een aankoop doen en vervolgens weer terugkeren omdat ze de service goed vonden. Ik word beloond voor hetgeen waar ik heel veel energie in steek. Dat is zo bijzonder om te zien. En het grappige is dat ik dus altijd service verleen of het nou mijn eigen klanten zijn of opdrachtgevers. Ik ben een vrij dienstbaar persoon denk ik ;).

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Vooral bij jezelf en je specialisme blijven en altijd op je gevoel vertrouwen. Niet bang zijn dat er geen opdrachten komen, want die komen vanzelf zolang je maar in jezelf gelooft en er hard voor werkt.

Een gunfactor zie ik als een essentieel onderdeel, een beetje geven en nemen. Maar een gunfactor krijg je niet zomaar, hier moet je tijd in stoppen.