FOTY awards banner

Freelancer Marita de Bondt

“Mijn droom: de wereld rondreizen voor mijn beroep”

Finalist Marita de Bondt uitgelicht

Marita de Bondt is een jonge ondernemer. Ze heeft net haar baan opgezegd en doet nu wat zij echt wil doen: mensen helpen. Marita helpt mensen die met zichzelf in de knoop zitten. Ze helpt door te voelen wat de ander voelt, en op basis daarvan geeft Marita advies. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik ben ondernemer in wording omdat ik al heel lang voel dat ik mijn eigen ‘ding’ moet gaan doen. En met ding bedoel ik dan mijn levensmissie uitvoeren op mijn manier, in mijn flow. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend moeite met het kantoorritme. Zo vroeg opstaan, geforceerd van 9 tot 5 productief moeten zijn, de hele dag binnen zitten… Ik kan dat niet. Ik loop erop leeg. Dus voor mijn eigen gezondheid moet ik wel ondernemer worden. Gelukkig heb ik afgelopen zomer ontdekt wat mijn passie is, mijn levensmissie. En dat is iets wat je ook niet in loondienst kunt doen, er bestaat geen bedrijf die dit doet (nu dus wel!).

Ik heb nog een parttimebaan op kantoor (november is mijn laatste maand). Naast deze baan heb ik mijn onderneming opgezet. Ik begon eerst met gratis proefklanten om voor mezelf ook te oefenen en vertrouwen op te bouwen. Daarna heb ik een aantal proefklanten gehad voor een symbolisch bedrag en daarna weer een paar proefklanten voor een serieuzer tarief. En nu ben ik begonnen met het echte werk!”

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik ben een coach die zich specifiek richt op het voelen van emoties, gevoelens en lichaamssignalen. Ik voel wat de ander voelt. Letterlijk. Ik voel het verdriet, de kramp in de buik, het onbestemde gevoel in de keel en ga zo maar door. Vaak voel ik dingen gebeuren in het lichaam van de klant die ze zelf niet doorhebben. Doordat ik er woorden aan kan geven en de klant erop kan wijzen wat er in zijn of haar lichaam gebeurt, help ik de klant deze gevoelens zelf ook te voelen. Daarbij voel ik wanneer iemand ‘echt’ is of wanneer hij of zij een ‘masker’ op heeft. Mensen noemen het mijn “bullshit radar”. Ik prik dwars door de verhalen heen en breng de klant bij zijn of haar kern.

Onderdrukte emoties kunnen voor diverse problemen zorgen. Omdat de klant deze emoties niet wil voelen (en emoties willen graag wel gevoeld worden), kan er gedrag ontstaan om deze gevoelens uit de weg te blijven gaan. Dit aangeleerde gedrag is veelal destructief. Verslavingen of jaloezie zijn voorbeelden van dit soort gedrag.

Maar er kunnen ook lichamelijke kwaaltjes ontstaan. Door de emoties (alsnog) te voelen kun je ze loslaten en zo ontstaat er meer ‘ruimte’, de klant ervaart dat als een last die van ze afvalt. Door lichaamssignalen en andere gevoelens te voelen, wordt de klant er zich bewust van hoe zijn en haar lichaam met hem en haar praat. Het lichaam weet heel goed – en veel sneller dan je brein – welke situatie goed is voor je en welke niet. Maar ook welke voeding je nodig hebt, of je moet rusten of in beweging komen en ga zo maar door. Je kan dus veel constructievere keuzes gaan maken in je leven wat resulteert in een gelukkiger leven, meer energie, meer levenslust en persoonlijke groei. En ook meer compassie naar anderen en jezelf. Je ontdekt wie je werkelijk bent achter het aangeleerde gedrag en de maskers.

Mijn doelgroep zijn mensen tussen de 25 en 45 jaar die vastlopen in hun leven. Ze hebben over het algemeen weinig energie en vinden het leven niet echt leuk. Ook zijn ze chronisch somber en/of gestrest, hebben een burn-out (gehad) of dreigen er één te krijgen. Ze hebben vage lichamelijke klachten zoals het prikkelbare darm syndroom of chronische vermoeidheid. Of het zijn mensen die zich bewust zijn geworden dat ze altijd in hun hoofd zitten en meer met hun gevoel zouden moeten doen. Zij weten alleen niet zo goed hoe.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Er zijn mensen op deze wereld die mijn hulp nodig hebben. Die mensen wil ik bereiken zodat ze weten dat ik er ben. Met behulp van de promotie en het prijzengeld kan ik mijn boodschap verder verspreiden dan waartoe ik nu zelf in staat ben.”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Ik ben mijn eigen bedrijf, mijn eigen product. In principe verkoop ik mijzelf, mijn kennis en mijn ervaringen. Dat maakt mij uniek want niemand anders heeft deze mix van kennis, ervaringen en karakter. Omdat ik mijzelf als mijn meest waardevolle bezit zie, zorg ik heel erg goed voor mijzelf. Zowel qua gezondheid als qua ontwikkeling. Ik ben voortdurend aan het groeien op psychisch en spiritueel vlak. Ik volg regelmatig trainingen, praat met andere coaches, spar met een groep ondernemers en volg een aantal inspirerende voorbeeld ondernemers. Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik mij goed voel. Want als ik mij goed voel, heb ik alle energie, tijd en aandacht om de klant te helpen.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Op dit moment komen mijn klanten binnen via Facebook. Daar deel ik mijn kennis en ervaringen en dat trekt ze aan. Ik doe nog niet aan (betaalde) promoties, maar daar ga ik in januari wel mee beginnen (zodra ik klaar ben met mijn baan).”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Op dit moment vraag ik ongeveer honderd euro per uur.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Ik verslind boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en pas datgene wat resoneert toe op mijzelf. Daardoor weet ik uit eigen ervaring wat wel werkt en wat niet. Daarbij spreek ik regelmatig verschillende soorten coaches die allemaal vanuit een ander invalshoek naar persoonlijke ontwikkeling kijken. Daar filter ik uit hun methodes uit wat bij mij past. Ik volg als het even kan ook workshops en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en psychosociale hulpverlening en gestalt therapie.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Geen idee, zo ver kijk ik nooit vooruit. Ik leef veel liever met de dag. Het leven heeft bewezen heel veranderlijk en heel verrassend te zijn. Ik had nooit bedacht dat ik coach zou worden op het gebied van voelen, but here I am. Dus ik leg de toekomst niet vast. I follow the flow.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik droom ervan om op het podium te staan voor volle zalen. Om de hele wereld rond te reizen om mijn boodschap te verspreiden. Om mensen te helpen hun échte zelf te zijn. Maar dat is waar ik nu van droom. Dat kan over een jaar heel anders zijn.”

Hoe hou je je werk leuk?
“Aangezien ik net ben begonnen is alles nog leuk! Ik vind het vooral fijn dat ik flexibel mijn werktijden als zzp’er kan indelen. Maar als ik straks fulltime aan de slag ben, dan ga ik mijn werk leuk houden door in ieder geval regelmatig naar netwerkevenementen te gaan. Ik ontmoet graag bijzondere mensen, vooral mensen met wie ik een echte connectie voel. Dat inspireert mij en daar krijg ik energie van. Dus ik houd mijn ogen altijd open om dat soort mensen te spotten. Door de vrijheid die ik als ondernemer dan heb om mijn eigen agenda in te plannen, kan ik het helpen van klanten afwisselen met het goed voor mijzelf zorgen.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Neem een businesscoach in de arm. Wat is dat ontzettend waardevol, zeg! Zonder mijn businesscoaches (ik heb er twee) had ik het nog niet gered om een eigen zaak op te zetten en had ik zeker niet het lef gehad om mijn baan op te zeggen. Ik weet nu al dat ik regelmatig met een businesscoach zal blijven sparren over de groei van mijn bedrijf.”